A stílus az egyetlen olyan igazi luxus, amit bárki megengedhet magának,függetlenül attól, hogy mennyi pénze van. Ez olyan dolog, ami velük született, de tanulható, ha meg van hozzá az emberben a kellő intelligencia.
/Giorgio Armani

2011. január 27., csütörtök

Divat története

A rokokó idejében valóságos öltözködés mánia tombolt. Ekkor jelenik meg először a divat követés fogalma, ami szinte kötelező érvénnyel bír. Tehát a divatos öltözék alapkövetelménnyé válik. Az 1714-es évekre a szabók gondolata már az újdonságok kitalálása körül forog az egyszerű varrás helyett. A rokokó térhódítását nagymértékben segítette elő a divatgyűjtemények nyomdai sokszorosítása.

A rokokó vezeti be az aszimmetrikus formákat, mely kerüli a vízszintest az egyenest és a derékszöget. XV. Lajos idejében már a több alsószoknyás krinolin hódított, ami kellő mértékben adott hangsúlyt a női csípőnek. Ebben az időben gyökerezik a ma is kedvelt fűző, valamint a kalapcsat, vállkendők, finom csipkék, a legyező és egyéb kiegészítők. Az alsóbb rétegekre is nagy hatást gyakorolt a divat ez által megjelennek az első utánzatok.
Öltözködésvilágának egyik érdekes, és meghatározó jellemzője a ruha alatti abroncsok visszatérése volt. A szoknyarészek lehettek zártak vagy nyitottak, utóbbi azt jelenti, hogy V-alakú nyílás volt az elején, amit lehetővé tette, hogy kilátsszon az alsószoknya. A felsőrészek fűzőszerűek voltak, gyakran hátul húzták össze és halcsonttal merevíttették őket. Az utolsó szakaszában az abroncsokat már nem, csak alsószoknyát hordtak.


A Dolce & Gabbana is visszanyúlt a rokokóhoz legújabb, ősz-téli modelljei egy részében. Buggyos ujj, szűk felső és abroncsos szoknya a nők számára, megspékelve Marilyn Monroe arcképével, a férfiaknál a kabátok és zakók díszítettsége, a gombmegoldások utalnak a stílusirányzatra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése